Sun & Solar stakla

Početna » Staklo » Sun&Solar

LOW-E staklo

Ovo staklo već dugi niz godina odgovara najvišim zahtjevima toplinske izolacije, transparentnosti i homogenosti. Sa svojim nižim Ug vrijednostima u dvoslojnom i troslojnom izo staklu u konfiguraciji s drugim staklom osigurava da se sunčeva energija iskoristi, a da se prije svega spriječi nepotreban izlazak topline iz prostorije zimi. Razlog tome je vrlo tanki, ali djelotvorni sloj plemenitog metala koji se nalazi na staklu. Kao komponenta izo stakla, gdje je premaz instaliran u međuprostor i nalazi se na poziciji 3. u dvoslojnoj i poziciji 2. i 5. u troslojnoj izvedbi izo stakla, svjetlo i sunčeve zrake mogu nesmetano dopirati u prostoriju, dok se toplina istovremeno zadržava u objektu.

Low-e staklo je prvenstveno namijenjeno za primjenu u termoizolirajućem paketu, te može biti u kaljivoj izvedbi ili kao laminirano low-e staklo.

Danas postoje poboljšane izvedbe low-e stakala, koje se prilagođavaju klimama i mjestu ugradnje. Iz potrebe za štednjom i iskorištavanjem prirodnih resursa, poznati svjetski proizvođači su unaprijedili niskoemisione premaze te se nude i ostala niskoemisiona stakla kao što su ona koja daju poboljšanje vrijednosti solarnog faktora na više ili na niže, ovisno o području gdje se instalira staklo. Izdvajamo najčešće korištena stakla iz ove „porodice“, a to su npr. low-e 1.0, climaguard solar, climaguard nrG, planibel energy i sl.).
Za sve potrebne konzultacije o primjeni pojedinačnih stakala stojimo na raspolaganju.

PLANIBELI u boji

Planibeli u boji su prozirna stakla obojena u masi (dostupne boje: bronza, siva, tamno siva, zelena, azur plava i tamno plava.)
Planibel u boji je staklo koje apsorbira veliku količinu sunčeve energije, te na taj način onemogućava prevelik dotok energije u prostoriju. Na intenzitet boje utječe debljina stakla, zbog čega je preporučljivo da se pri ostakljivanju jednog područja koristi ista debljina stakla.
Osnovna svojstva planibela u boji su:

 • poseban efekt boje i s vanjske i s unutarnje strane
 • slaba refleksija svijetlosti
 • zaštita od sunčevog zračenja putem apsorpcije

Planibeli u boji se mogu: kaliti, emajlirati, laminirati, savijati i naravno koristiti pri izradi izolirajućeg stakla. Ukoliko se planibeli u boji izrađuju u izo staklu, visoka apsorpcija energije može uzrokovati razlike u temperaturi stakla, te je stoga nužno izvršiti kaljenje stakla da bi se zaštitilo od termalnog šoka.

STOPSOL reflektirajuće staklo

Stopsoli su reflektirajuća vrsta stakla koja se koristi za zaštitu od sunca, s vrlo tankim slojem metal-oksida (pirolitički premaz). Naneseni sloj je visoke trajnosti i otpornosti na ekstremne uvjete okoliša čija orijentacija utječe na vrijednost refleksije kao i na boju.
Premaz se može primijeniti u poziciji 1 ili 2, a izbor pozicije će utjecati na izgled, kao i na karakteristike stakla.
U našem prodajnom asortimanu možete naći:

 1. Stopsol Klasik sa srebrenom refleksijom i laganom jantarnom bojom (clear, bronza, sivi, zeleni)
 2. Stopsol Supersilver metalno srebrene nijanse (clear, sivi, zeleni, tamno plavi)
 3. Stopsol SilverLight priva blue sa srebreno-plavom bojom na poziciji 1 ili intenzivnoj plavoj boji na poziciji 2

Ove vrste stakla mogu biti kaljene, emajlirane, laminirane, savijane i korištene za izradu izolacijskog stakla.

SUNERGY reflektirajuće staklo

Sunergy je staklo koje kombinira sunčevu zaštitu sa toplinskom izolacijom. Zahvaljujući svojoj neutralnosti i niskoj refleksiji, on postaje vrhunski odgovor na arhitektonske poduhvate. Premaz na staklu se uvijek koristi na poziciji 2 u izo staklu.
Ovo solarno staklo Vam nudi slijedeće mogućnosti:

 • vrhunska sunčeva zaštita 
 • briljantan estetski izgled

SUNERGY je moderniji odgovor za arhitektonske poduhvate. Kombinacijom neutralnosti sa niskom refleksijom svaka zgrada će odlikovati svojim stvarnim bojama. Ostakljenje je moguće u pet boja i to u svijetloj, zelenoj, sivoj, tamno i azurno plavoj boji.

SUNGUARD SOLAR

Staklo koje je proizvedeno posebnom tehnikom nanošenja premaza pod imenom Silacoat. Taj sloj na staklu ima namjenu zaštite od sunca. Sunguard solar (SGS) kod svih oblika ostakljenja u izo staklu uvijek mora biti na poziciji 2.
Zahvaljujući dobroj kvaliteti sloja njime se može rukovati slično kao s običnim staklom, a može se laminirati, savijati, kaliti i emajlirati.

Za monolitne izvedbe ove vrste stakla preporučamo SUNGUARD SOLAR HD.

Iz porodice stakala Sunguad solar se nude različite nijanse boja, neutralnih, sivih, plavih i zelenih nijansi.

SUNGUARD HP (High performance)

Solarno staklo koje u usporedbi s ostalim staklima za zaštitu od sunca s tvrdim premazom ima mnogo nižu refleksiju svjetlosti i bolju selektivnost. Usprkos tome, njegov sloj ima i funkciju toplinske zaštite i idealno je kao suvremeno izolirajuće staklo.
I ova vrsta stakla za zaštitu od sunca nudi se u širokom spektru nijansi boja, neutralnih, bronzanih, srebrenih, plavih i zelenih.
SunGuard HP omogućava poboljšanu toplinsku izolaciju za niske U-vrijednosti u izo staklu bez potrebe da drugo staklo bude niskoemisiono, jer je ovo staklo po svom sastavu već niskoemisiono. SunGuard HP se mora postaviti na poziciju 2 kao komponenta izolirajućeg stakla.

VISOKOSELEKTIVNA STAKLA SA ZAŠTITOM OD SUNCA

Ostakljenja koja u svom sastavu imaju visokoselektivna stakla sa sunčevom zaštitom u osnovi se ostakljuju na isti način kao i obična izolirajuća stakla.
Apsorbirajuća i reflektirajuća stakla koja su ranije objašnjena i često korištena za ostakljenja sa zaštitom od sunca mogu propuštati manje sunčeve energije, ali istovremeno, nažalost, i manje vidljive svjetlosti. Ako takvo staklo treba osiguravati toplinsku zaštitu, u izolirajućem
staklu mora nastupati zajedno s niskoemisionim staklom.
Suvremeni postupak elektromagnetnog raspršivanja u vakuumu, pri proizvodnji, omogućuje nanos tankih slojeva metalnih iona na staklu. Kombinacijama različitih metala i u slojevima različitih debljina može se izraditi nanos koji predstavlja branu (filtar) za ulaznu sunčevu, ali i za izlaznu energiju grijanja.
Na taj navedeni način dobiva se staklo koje osigurava dvostruku zaštitu, toplinsku i od sunca.

Stakla s takvim karakteristikama usprkos višeslojnom nanosu ipak propuštaju mnogo vidljive svjetlosti, zato ih nazivamo visokoselektivnim staklima. Često ih zbog magnetronskog premaza kojeg imaju nazivamo i staklima s mekim nanosom (soft coated glass).
Zato se ova izo stakla moraju izrađivati, isto kao i niskoemisiona low-e stakla, samo što za razliku od klasičnog low-e stakla koje u dvoslojnoj izvedbi ide na poziciju 3, u troslojnoj izvedbi izo stakla na poziciju 2 i 5, kod visokoselektivnih stakala metalni nanos mora biti također okrenut prema međuprostoru ali na poziciji 2.

Visokoselektivna stakla se odlikuju:

 • visokom propusnošću svjetlosti (LT)
 • niskom propusnošću sunčeve energije SF(g)
 • posljedičnom visokom selektivnošću (S)
 • niskim toplinskim gubicima (Ug).

Uz opisane prednosti visokoselektivnih stakala treba spomenuti i da niska refleksija svjetlosti omogućuje izvedbe transparentnih fasada za koje je karakterističan neograničen pogled iz objekta i u objekat.

Od vodećih svjetskih proizvođača stakla (Guardian i AGC) nudimo slijedeća visokoselektivna stakla:

SUNGUARD HS (high selective), STOPRAY & IPASOL – visokoselektivna solarna stakla s magnetronskim premazom. Zahvaljujući svom niskoemisionom / magnetronskom premazu, SunGuard HS, Stopray i Ipasol stakla mogu pružiti najbolju izvedbu u smislu solarne kontrole i toplinske izolacije, te nude veliki izbor boja, uključujući veliki izbor neutralnih i nisko reflektirajućih stakala. Ova stakla značajno doprinose ljepšem vanjskom izgledu zgrade jer smanjuju mogućnost nastanka optičkog iskrivljenja zbog učinka “dvostrukog stakla”.