Staklene fasade

fasada


Staklene fasade sastavni su dio moderne arhitekture. Pored estetskih zahtjeva staklena fasada mora da bude i funkcionalna, odnosno energetski efikasna sa što većom propusnošću svjetlosti (LT) i što manjim gubicima energije grijanja (niska Ug vrijednost), dok su različiti zahtjevi prema količini sunčeve energije koju propušta (g-vrijednost). U stanogradnji iskorištavanje pasivne sunčeve energije doprinosi uštedi energije grijanja. Kod poslovnih i industrijskih objekata koji su obično ostakljeni velikim staklenim površinama sunčeva energija uzrokuje pregrijavanje unutrašnjeg prostora, ako nisu stavljena odgovarajuća stakla. Izo stakla, koja se danas koriste najčešće za moderne sisteme fasada, na poslovnim i stambenim objektima da bi bila energetski efikasna, moraju odlikovati:

  • Visokom propusnošću svjetlosti (LT)
  • Niskom propusnošću sunčeve energije (g)
  • Niskim toplinskim gubicima (Ug)

Učinkovita toplinska izolacija smanjuje troškove grijanja i hlađenja te nudi još jedno značajno poboljšanje – smanjenje emisije CO2 u atmosferu. Suvremena fasadna stakla predstavljaju i važnu komponentu zvučne izolacije objekta. Stoga, pri izboru ostakljenja treba uzeti u obzir i ovaj važan faktor za pravilan izbor izolirajućeg stakla. Priznati svjetski proizvođači, sukladno klimatskim promjenama i traženim uštedama, putem prirodne energije, razvili su stakla s visokim performansama i izvrsnom selektivnošću koja pružaju dobar omjer svjetlosti i solarne energije. Nova stakla mogu prenijeti znatne količine dnevne svjetlosti, dok djeluju kao prepreka za prijenos solarne topline u prostorije. Cilj je pronaći odgovarajuću ravnotežu između sunčeve topline koja se zadržava i one koja se reflektira. Stoga uvjeti koji se postavljaju prilikom projektiranja fasada su višestruki i postaju sve zahtjevniji. Standardi za očuvanjem energije postaju sve strožiji i imaju veliki utjecaj na daljnji razvoj. Svakako je veliki izazov razviti održivi sustav i komponente koje mogu osigurati sve zahtjeve za projektiranjem modernih građevina, uz istodobno pouzdanu i ekonomičnu izvedbu vanjske obloge fasade.

fasada2

Svojom estetikom i funkcionalnošću staklene fasade privlače sve više kupaca, dok je brza i jednostavna montaža dodatna prednost. Ovaj suvremeni trend u izradi poslovnih objekata predstavlja sklad materijala koji će Vašem objektu dati poseban izgled. Također, velike staklene površine izvor su prirodnog svjetla, stoga je staklena fasada odličan izbor za objekte različite namjene. Odabir odgovarajućeg stakla jedan je od glavnih zahtjeva u projektiranju staklenih fasada i ovisi od mnogo faktora kao što su: položaj objekta, toplotna i zvučna izolacija, solarna zaštita, potrebna količina svjetlosti, sigurnosni zahtjevi i dr.

Fasade mogu biti: